NM i Historie og filosofi 2015

Norgesmesterskap i Historie og filosofi 2015

ScaleFor femte gang arrangerer vi norgesmesterskap i skolefaget Historie og filosofi (hifi). Mesterskapet er et tilbud til alle ungdom som har Historie og filosofi-programfag i videregående skole. I år deltok 27 skoler fra i alt 14 fylker, alle skoler med en tekst hver. Besvarelsene ble anonymisert og evaluert gjennom to runder av en jury bestående av 22 hifi-lærere fra hele landet. I år gikk 15 besvarelser videre fra første til annen evalueringsrunde, og av disse gikk til sist syv besvarelser videre til finalen, der medaljejuryen avgjorde rekkefølgen. Dette har vært et spennende mesterskap!

Filosofiforeningen har gleden av å publisere årets resultater:

Gull: (alfabetisk)

Gull NM hifi 2015 – Mads Karlsrud Haugse, Nadderud vgs og Gull NM hifi 2015 – Jacob Schram,Blindern vgs

Bronse:

Bronse NM hifi 2015 – Anna Bennin, Lillehammer vgs

Delt fjerdeplass:

Johanna Ulvedal Marstrander, Foss vgs (Hifi1-vg2)

Marit Myklebust, Stavanger katedralskole

Muhamed Tiro, Sandnes vgs

Sander Øglænd, Røros vgs

 

Filosofiforeningen vil rette en stor takk til alle deltagere og jurymedlemmer. En ekstra takk også til årets medaljekomité, bestående av Atle Sævareid, Rosthaug vgs (leder), Astrid Nordtømme, Dahlske vgs og Tommy Moum, Horten vgs.

Gratulerer også til de respektive hifi lærere for årets gullvinnere: Erik Magelssen (Nadderud), Karl-Eirik Kval (Blindern) og Harald Lykke (Lillehammer).

 

 

Her følger medaljekomitéens begrunnelse:

Delt gull:

Kandidat 11 : Mads Karlsrud Haugse, Nadderud vgs

Et stramt og fint essay som svarer godt på oppgavens deler. Klar fremstilling, med god begrepsbruk, drøfting og tydelige tankelinjer. God filosofisk forståelse og gode egne refleksjoner.

Kandidat 26: Jacob Schram, Blindern vgs

Besvarelsen er godt skrevet, og det er essayistisk og drøftende hele veien. Svarer på oppgaven med god og klar struktur på teksten. Selvstendig tenkt. Godt om filosofien. Meget godt om industrialiseringens historie. God bruk av kilder.

Bronse:

Kandidat 9: Anna Bennin, Lillehammer vgs

Et godt essay der filosofien kommer sterkt mot slutten. Eksemplene på frihetsbegrensninger er relevante. Språklig solid, og kandidaten viser selvstendighet i refleksjonene, viser kunnskap, og ser noen prinsipielle linjer.

Filosofiforeningen gratulerer!