NM i filosofi 2020

Etter at Filosofidagen ved Fritt Ord 2020 ble avlyst på grunn av smittehensyn, besluttet foreningen etter nøye vurderinger å allikevel avholde en noe redusert andre runde av mesterskapet 5. mai. Kun de ti beste fra første runde deltok. Resultatene er nå klare og følger under med begrunnelse og medaljeessays.

Gull og sølvvinnerne har med dettekvalifisert seg videre til filosofi-OL som i år arrangeres digitalt 28.-31. mai. Trykk her for mer info om e-OL i filosofi 2020.

Bokpremie til medaljevinnerne sendt fra Cappelen Damm, samt diplomer til finalistene blir tilsendt faglærerne på skolens postadresse.

Vi gratulerer vinnerne og ønsker lykke til internasjonalt!

RESULTATER NM I FILOSOFI 2020

Generell uttalelse fra juryen:

Juryen ble veldig imponert over det høye nivået som disse filosofiske tekstene holdt.

Alle disse tekstene hører like mye hjemme på en bachelorgrad på universitetet som på videregående skole!

Det var svært vanskelig å rangere besvarelsene, da alle fortjener å vinne noe, men det skal sies vi var relativt kjapt enige om førsteplassen.

15.5.2020

Professor Einar Duenger Bøhn, UiA

Førsteamanuensis Roe Fremstedal, NTNU

*

GULL: Ingrid-Andrea Gabrielsen, Kongsbakken vgs (Tromsø)

Besvarelsen er en dypt original tolkning av Simon Critchleys sitat. Kandidaten illustrerer tilnærmet perfekt innholdet i sitatet med et konkret og personlig eksempel på en måte som maner til refleksjon også hos leseren. Dette er en tekst man husker. Juryen var dypt imponert over både dybdeforståelsen og formidlingen av den forståelsen. Teksten diskuterer ikke andre filosofers synspunkter, noe som kunne trukket ned, men teksten viser såpass høy grad av selvstendig og klar tenkning at leseren sitter igjen med følelsen av at ingenting mangler. Veldig bra jobba! 

*

SØLV: Kristina Røstad Rosenvold, Kristiansand katedralskole Gimle

Besvarelsen gir en svært god tolkning og diskusjon av sitatet fra Aristoteles’ Politikk. Besvarelsen er poengtert, velartikulert, klar og strukturert, med mange fine momenter. Det er ingen vesentlige svakheter annet enn at teksten kunne vært litt mer original kanskje?

*

BRONSE: Aslak Hellevik, Elvebakken vgs (Oslo)

Besvarelsen gir en god tolkning og diskusjon av sitatet fra Aristoteles’ Politikk, som er fyldig, poengtert, velartikulert, presist og analytisk. Teksten kunne imidlertid skilt litt tydeligere mellom for eksempel å forklare noe og det å rettferdiggjøre det.

*

Nr 4: Ludvik Anker Kummen, Oslo katedralskole:

Nr 5: Magnus Langsæter, Lillestrøm vgs:

Nr 6: Ella Elisabeth Barlow, Blindern vgs -IB (Oslo):

Delt 7. plass (afabetisk etter skole):
Viktor Braaten Guldbrandsen, Bjørnholt vgs – IB (Oslo)
Oscar Grimstad, Foss vgs (Oslo)
Oscar Amundsen Limyr, Foss vgs
Olav Roson Eide, Ullern vgs (Oslo)


Klikk også her for info om mesterskapet generelt og tidligere års resultater og medaljeessays.